Duurzaam bouwen

Natuurlijk duurzaam bouwen

HardijkBouw is al vele jaren actief met duurzaam bouwen. Wij hebben sinds 2013 al de verdieping gemaakt naar het duurzamer bouwen en zijn als pionier zelf gaan testen en ervaren en weer verbeteren. Duurzaam bouwen is een continue ontdekkingstocht. Dat maakt dat wij een kennispartner zijn voor u en daarmee onderscheiden wij ons van de rest. Wij kunnen uit eigen ervaring spreken hoe het ‘leeft en werkt’ in een duurzaam en gezond pand.
Maar wat is dat dan, duurzaam bouwen? Voor HardijkBouw is dat:

  • Gebruik maken van hernieuwbare/natuurlijke bio-based bouwmaterialen,
  • Houtskeletbouw,
  • Cellulose en houtvezel isolatiematerialen,
  • Luchtdicht en dampopen constructie,
  • Gezond leven door juiste balans in ruimte, licht en lucht volgens de spelregels van Passief bouwen,
  • Weinig energie verspilling door slim ontwerpen en nauwkeurig bouw,
  • Gezond werken door en voor onze vakmensen op de bouw.

Wij hebben ons al vele jaren terug verdiept in datgene waar wij in geloven; de combinatie van houtskelet bouwen met bio-based materialen in een goede luchtdichte woning of kantoor met als ultimum Passief bouwen. De afgelopen jaren hebben wij al meerdere projecten mogen realiseren op verschillende niveaus volgens deze werkwijze in zowel nieuwbouw als verbouw.

Wij hebben door onze ervaring dan ook een eigen systematiek opgebouwd hoe wij projecten goed kunnen uitvoeren. Dit wordt gekenmerkt door houtskeletbouw met bio-based isolatiematerialen, zeer hoge isolatiewaardes, een hierop afgestemde fundering en een comfortabele verse luchtbalans.
Om onze kwaliteit te borgen en flexibel te zijn kunnen wij houten elementen in onze eigen werkplaats prefabriceren.

Het mooie is dat door onze bouwsystematiek de buitenzijde van het gebouw vrij is in ontwerp en gevelafwerking. Wij hebben ervaring in zowel gevelstucwerk, houten bekleding als gevelmetselwerk.

Er is nog veel meer over onze werkwijze te vertellen, en dat doen wij dan ook graag. Is uw interesse gewekt en heeft u bouw of verbouw plannen dan staan we u graag te woord.

Hoe werkt dat dan, dat Dampopen passief bouwen?
Dampopen = Eén dikke muur bouwen in de vorm van een houtskeletconstructie met een installatiezone en een isolatiezone die je kunt vullen met geperste houtvezel of cellulose van vermalen oude kranten. Elfstedenrijders hadden vroeger niet voor niets een oude krant onder hun wollen truien. Op de buitenkant van zo’n muur kun je bijvoorbeeld strak stucwerk aanbrengen of houten planken. Een muur van deze samenstelling zorgt voor veel comfort in de zomer. Als de zon op een dergelijke gevel of dak brandt duurt het ongeveer twaalf uren voordat de warmte binnendringt, en na die 12 uur is de zon alweer onder gegaan. Dit wordt de faseverschuiving genoemd van het isolatiemateriaal. Steen/glaswol en PUR isolaties kunnen dat niet zoals natuurlijke isolatiematerialen dat wel kunnen. Daarnaast zijn geen folies nodig die in traditioneel houtskeletbouw wel benodigd zijn in verband met de veelal gebruikte steen/glaswol isolaties in dat houtskelet. Steen/glaswol kunnen geen vocht opnemen en evenmin transporteren, natuurlijke isolatiematerialen zoals cellulose wel. Je zou denken: het huis wordt dan toch vochtig. Maar dat is niet zo: Door een juiste constructieopbouw en goede luchtcirculatie blijft het huis droog en de bouwmaterialen zijn daarmee vochtregulerend. Dichte folies zijn dus niet nodig in dampopen bouwen en je leeft daarmee dus niet in een plastic zak, wel zo prettig toch.

Passief = Werkt volgens het natuurkundige principe Trias Energetica en is heel simpel. De kortste uitleg is eigenlijk; energie die je niet verliest hoef je ook niet op te wekken. Dus zorg voor een goede kier en luchtdichting van je woning en een goede isolatie. Isoleren doe je niet alleen om de kou te weren maar even belangrijk is om zomers te warmte te weren. Daarnaast kun je spelen met het ontwerp om gratis gebruik te maken van de natuur zoals de zon als warmtebron voor je huis in de winter. Deze denkwijze kost helemaal niets maar levert juist op op de lange termijn. Je moet het wel begrijpen om er mee te kunnen ontwerpen en bouwen, en dat vergt ervaring die wij u als HardijkBouw kunnen bieden.

Afspraak maken

Interesse in één van onze diensten. Of gewoon een keer komen praten? Maak dan vrijblijvend een afspraak Afspraak maken of bel 0570 - 542 231